Utsikt Stockholm

Komma igång med eget företagande i Sverige

Drömmer du om att starta ditt eget företag? Kanske är drömmen att starta en verksamhet som genererar passiv inkomst som exempelvis en affiliate sida inom Swish casinon eller en blogg som gör det möjligt för dig att arbeta som en influencer?

Sluta drömma och jaga denna realitet redan idag! Det är många som pratar om att starta bolag, men få kommer så långt att de faktiskt gör det. Att driva eget är en stor utmaning, lite som att släppa sargen och ge sig ut på isen utan att riktigt veta vad som kommer att hända. Men, det är samtidigt en enorm kick och enormt utvecklande för den egna personligheten. Dessutom är det en stor merit, som du kan ha med dig genom livet.

Var börjar jag?

Hur går du då tillväga för att starta ditt företag? Till att börja med behöver du förstås ha någon sorts idé vad ditt företag ska arbeta med. Här gäller det att vara kreativ i sitt tänkande; vad kan du bidra med och vad ser du saknas på marknaden idag? Det kanske kan vara så att din idé redan finns, men att det finns utrymme för förbättringar – ny och utökad funktionalitet, exempelvis. Ja, det gäller som sagt att lägga pannan i djupa veck och tänka ut lite bra idéer att spinna vidare på.

När du kommit fram till vad det är ditt företag ska göra, är det dags att registrera företaget. Detta gör du hos Bolagsverket genom en online-tjänst som heter Verksamt. När du registrerar ditt företag ska du ta ställning till vilken bolagsform det ska ha. De allra vanligaste bolagsformerna är Enskild Firma och Aktiebolag (förkortas AB), men det finns flera andra varianter att överväga och du bör läsa på noggrant om de olika innan du bestämmer vad som kan passa bäst. Du ska också registrera dig hos Skatteverket för inbetalning av moms med mera (säljande företag har helst en så kallad F-skattesedel, eftersom detta ger större trovärdighet mot kunderna).

Ditt företag är nu registrerat och det är bara att börja köra på. Nu börjar en annan fas, där du har en mängd olika saker att tänka på. Till att börja med, finansiering. Hur är det tänkt att du ska finansiera ditt företag? Vad kommer företaget ha för månatliga utgifter, kommer du ta ut en lön o.s.v. Här är det vettigt, ja rentav nödvändigt, att sätta sig ned i lugn och ro och arbeta fram en budget. Du ska göra både en likviditetsbudget, där du kan följa företagets likviditet på månadsbasis (här räknar du inkl. moms), och en resultatbudget där det intressanta är årets intäkter och kostnader. Baserat på dessa budgetar kan du sedan se vad du har för behov av likviditet.

Det initiala kapitalet

Det allra vanligaste för att komma igång är att ta ett lån. Bankerna har särskilda företagslån som man kan ansöka om. Här behöver du visa upp de budgetar du arbetat fram. Du har också möjlighet att söka pengar hos ALMI, som tar lite större risker när de beviljar sina lån (mot en högre räntesats). Du kan också försöka få med dig en investerare, men får då vara beredd på att släppa en viss andel av företaget i gengäld.

En annan sak du måste ordna parallellt är att fundera på hur du ska nå ut med din produkt eller tjänst. Ordna så snart du kan en hemsida, webbshop eller något annat som fyller dina syften med verksamheten. Webbsidor kompletta med betalningsfunktion och annat går att hyra till en vettig peng och du slipper då sitta och felsöka en egentillverkad hemsida. Fundera också på hur du ska nå ut till dina potentiella kunder. Idag finns alla möjligheter att marknadsföra sitt företag till ett lågt pris på sociala medier, Facebook och Instagram, där du samtidigt når potentiella kunder genom riktade annonser och inlägg.

Som företagare har man alltid fullt upp, men det viktigaste till en början är att få en bra start.