Trading blir allt mer populärt

Trading blir allt mer populärt

Under senare år har trading blivit allt mer populärt i Sverige. Tidigare har vi mest sett det i Hollywoodfilmer om snubbar på Wall Street, men numera har fenomenet börjat nå ut till den breda massan. Detta beror främst på att tillgängligheten ökat i och med digitaliseringen. I den högkonjunktur som 2018 råder framstår trading som hetare än någonsin.

Vad betyder trading?

Trading är en spekulationsaktivitet som innebär att man försöker tjäna pengar på mindre prisförändringar. I likhet med all annan handel såsom exempelvis aktiehandel eller valutahandel, är målet att köpa till ett lågt pris och sälja till ett högre pris för att därmed få avkastning på den gjorda investeringen. Det kan handla om allt ifrån investeringar i råvaror, aktier, valutor till att handla kryptovalutor med stora summor.

Skillnaden mellan en person som sysslar med trading och någon som exempelvis investerar i aktier i ett bolag är ofta tidsperspektivet. En trader (ibland kallad ”daytrader”) arbetar mera kortsiktigt och tjänar pengar på att försöka förutspå marknadens fluktueringar på en daglig basis, medan en aktieägare tenderar att operera långsiktigt och investera i bolag med goda framtidsutsikter.

Fördelar med trading

För den som tycker att aktiehandel kan vara trögt, eller som en kollega till mig nyligen uttryckte det:

Man måste låta pengarna jobba i bolaget så länge när man håller på med aktier…

…kan trading vara ett spännande alternativ. Det gäller dock att vara disciplinerad och att hela tiden följa sin strategi som trader, annars kan du riskera att göra förlust på förlust till ditt kapital tvinar. Att läsa en kurs i trading innan du sätter igång är ofta att föredra.

Med ett strategiskt tänk och förståelse för riskerna kan dock trading vara ett ypperligt sätt att kontinuerligt tjäna en god summa pengar, vilket också är anledningen till att det blivit ett så populärt placeringsalternativ. Många som håller på med trading brukar också nämna den dagliga spänningen och att man som trader måste vara mer aktiv och ”på hugget” än vad en mer traditionell investerare i aktier behöver vara. Att vara trader är alltså en slags livsstil och inte bara en passiv investering som på sikt ska ge dig en liten avkastning.

Sammanfattningsvis är alltså fördelarna många:

  • Det är snabbt och spännande, nästan som ett spel.
  • Du gör kortsiktiga investeringar och kan tjäna snabba pengar.
  • Du kan få ett större utlopp för ditt intresse för affärer eftersom du behöver vara mer aktiv och ofta sälja och köpa på daglig basis.

Hur stora investeringar krävs?

En av nackdelarna med trading är att det ofta krävs ganska stort kapital för att kunna börja tjäna pengar. De dagliga prisförändringarna är i regel ganska små rent procentuellt, och för att komma upp i en god avkastning behövs därmed en relativt hög insats. Särskilt eftersom mycket av vinsten också äts upp av nätmäklarens courtage. Det behövs även ett stort kapital eftersom riskerna är stora och det kommer garanterat komma perioder då man hamnar i en losing streak, men man behöver i en sådan situation behålla lugnet och hålla sig till den ursprungliga strategin.

Hur börja tradea?

Du kan börja tradea direkt hos olika handelsmarknader och nätmäklare. Några exempel är CMC Markets, Nordnet och AvaTrade. Mitt råd är att du surfar runt lite för att hitta mer information om dessa plattformar och därefter väljer du vilken som passar bäst utifrån dina behov.