Samlingslån

Allt fler aktörer ger sig in i samlingslånebranschen

Samlingslån är en term man ser allt mer utav för var kvartal som passerar. Men vad är samlingslån? Vem är de tänka för och varför har just samlingslån blivit så populära som de idag är? Detta inlägg ska förklara detta och lite mer därtill.

Hur samlingslån kom till

Under de senaste årtionden har allt fler människor världen över valt att låna pengar på kredit för att finansiera olika köp, i allt större utsträckning.

Det som tidigare innebar en massa sparande valde man att nu helt enkelt köpa på kredit. Så länge man som kredittagare är kreditvärdig innebär det att möjligheten att amortera av krediten kommer att finnas, så varför oroa sig? Varför spara och varför inte ta ett lån för att helt enkelt finansiera bilköpet eller lyxvillan som man alltid drömt om?

I samband med denna ökning utav kredit så ökade även problemen som krediter medför.

Krediter måste alltså återbetalas. För att kunna återbetala dessa antar man att ens situation inte kommer förändras åt det sämre hållet. Man antar att man inte kommer bli arbetslös utan jobbet kommer fortsätta som det gör—och efter 5-10 år kommer man möjligtvis ha betalat av huslånet eller billånet och kommer således vara skuldfri.

Detta är dock inte alltid fallet. Lågkonjunktur är en verklighet många tänker på i efterhand. Lågkonjunkturer innebär svårigheter för företag och firmor. Lågkonjunkturer medför mindre köpkraft, vilket innebär mindre omsättning för företag och många väljer att stänga ned. Snart behöver man söka nytt jobb. Man kan riskera vara arbetslös under en längre tid och snart är kreditfakturorna där och drar i en.

Lösningen? Samlingslån

En av marknadens många lösningar på detta problem är samlingslån. Om man som kredittagare ansökt om en massa krediter och nu har en massa fakturor som behöver återbetalas så kan man idag väldigt enkelt samla krediter och lån så att man istället för att besitta en massa olika lån och krediter som behöver återbetalas, helt enkelt bara har ett lån man behöver återbetala.

Detta medför nästan alltid en lägre ränta och är förmånligt för alla parter—låntagare som långivare. Samlingslånen kan ge låntagaren andrum och en lite längre återbetalningstid samt lägre ränta vilket resulterar i en bättre förutsättning för att återbetala lånet—och för låntagaren så får de en ny kund.

Så funkar samlingslån

Samlingslånen funkar som så att en långivare betalar av en låntagares alla tidigare skulder och gör denne helt skuldfri. Därefter erhåller låntagaren ett nytt lån från den nya långivaren som omfattar kostnaden för återbetalningen (ibland kan den totala kostnaden till och med vara mindre! Här gör långivaren en investering och betalar lite extra för att få låntagaren som kund, i hopp om att denne med tiden kommer återbetala hela räntan och vara en vinstdrivande kund för låntagaren i slutändan).

När låntagaren fått det nya lånet så har de helt plötsligt sluppit alla de tidigare lånen och nu bara har ett lån att amortera var månad. Detta innebär en direkt lägre aviavgift varje månad, lägre total-ränta varje månad, lägre kostnad i helhet och helt enkelt är en fördel på alla möjliga sätt.

Allt fler aktörer ger sig in i branschen

Faktum att lånen är så förmånliga har gjort att de blivit oerhört populära bland låntagare—vilket innebär att marknaden blivit större för just samlingslån och att allt fler låntagaren blivit intresserade av att försöka få en bit utav kakan. Därav har konkurrensen ökat något dramatiskt och samlingslån samt samlingslångivare blivit allt vanligare. Därför ser vi reklam för dessa nästan överallt idag och fler och fler aktörer väljer att ge sig in i branschen.